Skontaktuj się z nami

Polonea Inwest Sp. z o.o.

38-125 Stępina 44
tel. 667 772 322
NIP: 554-287-99-13

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Nasze wody

Nasze wody źródlane, są  doskonałe dla życia i zdrowia, tryskające z głębokich źródeł leżących na terenie rezerwatu przyrody w Czarnorzecko-Strzyżowskim Parku Krajobrazowym. Charakteryzują się niezmiennymi, doskonałymi walorami, co potwierdzają kilkudziesięcioletnie badania w Zakładzie Tworzyw Uzdrowiskowych Państwowego Zakładu Higieny w Poznaniu.   

Stały, niezmienny skład minerałów oraz brak zanieczyszczeń organicznych, nieorganicznych i metali ciężkich sprawiają, że nasze wody są doskonałymi wodami źródlanym, które  idealnie nadają się do codziennego spożycia.

POLONEA i STĘPINIANKA pochodzą z dwóch różnych źródeł, dzięki którym różnią się smakiem oraz  składem mineralnym. Polonea to doskonała woda źródlana pozyskiwana ze źródła S1, S2. Jest doskonała do przygotowywania smacznych posiłków i napoi, którym nadaje wyjątkowy smak. Zalecana jest do codziennego podawania niemowlętom i dzieciom.

polonea niegazowananiegazowana

polonea gazowanagazowana

cytrynaniegazowana

1 stepinianka niegaz 1500mlniegazowana

truskawkaniegazowana

gazowanagazowana

 

CZŁOWIEK

Ilość wody w naszych ciałach jest zmienna i wynika z wieku, płci i zawartości tłuszczu. U niemowląt jest największa dochodząc do 75% wagi i spada wraz z wiekiem do przeciętnego poziomu ok. 53%. U kobiet wartość ta jest jeszcze niższa gdyż mają więcej tłuszczu niż mężczyźni. Duże ciepło parowania wody ma ogromne znaczenie dla organizmu człowieka. Nasz stałocieplny organizm nie znosi większych wahań temperatury. W przegrzanym środowisku ciało człowieka się poci. Pot składa się w 99 % z wody, która parując ochładza organizm, a więc pobiera dużą ilość ciepła.

Biologiczne znaczenie

wody sprowadza się do pięciu najważniejszych funkcji:

 

  • jest podstawą płynów ustrojowych,
  • reguluje temperaturę, ciśnienie atmosferyczne i pH,
  • uczestniczy w przebiegu wielu procesów przemiany materii,
  • utrzymuje odpowiednie wymiary i kształty komórek,
  • stanowi środek transportu wewnątrzustrojowego oraz środowisko niezbędne do usuwania końcowych produktów metabolizmu i metabolitów szkodliwych.

Woda pełni w organizmie funkcję płynu umożliwiającego usuwanie końcowych produktów metabolizmu: substancji szkodliwych. Związki te są wydalane z moczem. Ponieważ ilość wydalanego moczu u dorosłego, zdrowego człowieka wynosi na dobę 600 do 2500 cm3 a do tego dochodzi wydalanie wody oddechem i potem, woda musi być uzupełniana. Ze względu na to zdrowy człowiek powinien spożywać około 2 litry płynu dziennie w postaci pokarmu i napojów.

Jak niedobór wody odbija się na ludziach?

Po pierwsze, szkodzi zdrowiu. Nie chodzi o to, że umrą oni z pragnienia, lecz o to, że niska jakość wody używanej do gotowania i picia jest przyczyną chorób. Około 80 procent chorób i przeszło jedna trzecia zgonów w krajach rozwijających się to skutki korzystania ze skażonej wody. W półpustynnych krajach Trzeciego Świata zbiorniki wodne są często zanieczyszczone ludzkimi bądź zwierzęcymi odchodami, pestycydami, nawozami lub chemikaliami przemysłowymi. Uboga rodzina może nie mieć innego wyjścia, jak tylko wykorzystywać taką zanieczyszczoną wodę.

PICIE WODY

Picie wystarczającej ilości wody jest kluczem do osiągnięcia optymalnego stanu zdrowia. Woda pomaga utrzymać odpowiedni poziom objętości krwi, co z kolei pozwala zachować energię. Prawidłowe nawodnienie poprawia koncentrację i czas reakcji, szczególnie podczas ćwiczeń fizycznych. Woda zwiększa liczbę kalorii spalanych podczas codziennych zajęć. Woda może pomóc w zapobieganiu kłopotom żołądkowym, które mogą być wywołane przez lekarstwa w skoncentrowanej postaci. Woda pomaga w usuwaniu nadmiaru sodu, który może powodować zatrzymywanie płynów. Woda na samym końcu dociera także do skóry. Jeżeli ciało nie otrzymuje wystarczającej ilości wody, skóra odczuje to bardziej niż inne organy. Woda pomaga nawilżać skórę, powodując, że jest ona gładsza i bardziej elastyczna.

Picie wody zapewnia również poczucie sytości, zmniejszając apetyt. Ilość potrzebnej wody zależy od kilku czynników: rozmiarów ciała, aktywności fizycznej, a nawet klimatu.
Ogólnie zalecane jest, aby przeciętna osoba wypijała dziennie między 1,5 a 2,5 litra płynów w celu uzupełnienia ich w organizmie, które normalnie traci się w ciągu dnia.

PIERWIASTKI

Z chemicznego punktu widzenia woda stanowi wodny roztwór substancji nieorganicznych i organicznych, występujących na ziemi . W wodzie mogą znajdować się koloidy i zawiesiny . Substancje występujące w wodzie są pochodzenia naturalnego lub są wprowadzane do wód na skutek działalności człowieka. Jak widzimy woda należy do najprostszych związków chemicznych występujących w przyrodzie. Składa się tylko z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu – H2O. Aczkolwiek przypatrując się bliżej stwierdzamy, że w cząsteczce wody atomy wodoru są usytuowane niesymetrycznie w stosunku do atomu tlenu. Kąt zawarty pomiędzy wiązaniami wodoru z tlenem wynosi 105o. W konfiguracji cząsteczki wody atomy wodoru mają ładunki dodatnie, a atom tlenu – ładunek ujemny. W wyniku takiego rozmieszczenia ładunków H2O jest cząsteczką dipolową czyli biegunowo-polarną. Cząsteczka dipolowo - polarna charakteryzuje się tym, że występują w niej zarówno ładunki dodatnie jak i ujemne oddalone od siebie.

Znaczenie poszczególnych składników wód mineralny:

 

KATIONY

MAGNEZ, WAPŃ, POTAS

Warto wybierać wody bogate w wapń i magnez. Są to pierwiastki potrzebne m.in. dla sprawnego funkcjonowania układu krążenia, a brakuje ich w diecie większości Polaków

Stres i napięcia psychiczne prowadzą często do wyczerpania zapasów magnezu w organizmie. Dzieje się tak ponieważ ten właśnie minerał uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych w ciele i reguluje napięcie mięśni. Woda bogata w magnez pozwoli szybko doładować jego zapas.

Magnez dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze krwi, zmniejsza napięcie nerwowe, łagodzi zaburzenia snu. Dodatek potasu i magnezu pozwala mięśniom szybciej wracać do formy.

SÓD

Nasza woda zawiera sód w niewielkiej ilości, dlatego jest polecana dla diety ubogiej w sód (poniżej 20mg/l),

Nadmiar sodu, wynikający m.in. z sypania soli do każdej potrawy, obżeranie się chipsami, paluszkami i solonymi orzeszkami, jest odpowiedzialne za nadciśnienie tętnicze, groźne dla zdrowia. Woda z małą ilością sodu, ale wzbogacona wapniem i potasem, reguluje właściwy poziom ciśnienia.

Co więcej nadmiar sodu w codziennej diecie powoduje obrzęki, ponieważ sód sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie

 

ANIONY

WODOROWĘGLANY

Wodorowęglany dają zbawiennne skutki po obżarstwie, pozwalają też zachować równowagę kwasowo-zasadową krwi, neutralizują kwasy żołądkowe i pozwalają unikać bolesnych skurczów mięśni po wysiłku fizycznym.

Są korzystne dla osób, które mają problemy z nadkwasotą, refluksem i zgagą.

FLUOR

Fluor jest minerałem niezbędnym przy tworzeniu się szkliwa nazębnego, pomaga nam także walczyć z próchnicą. Jeżeli regularne szczotkowanie zębów nie jest ulubionym zajęciem, a owoce morza, które są bogate we flour nie są ulubionym daniem, można zapobiegać pojawieniu się luk w uzębieniu przynajmniej w ten sposób.

SIARCZANY

Pozytywne oddziałanie na organizm wykazują wody zawierające siarczany. Wpływają one korzystnie na przemianę materii, działają korzystnie w stanach zapalnych dróg moczowych.

 

 

Dla kogo woda…

 

Nasze wody zawierające składniki mineralne w ilości ok. 500 mg/l, doskonale nadają się do codziennego spożywania.

Słabo mineralizowane wody są często zalecane dzieciom i matkom w ciąży oraz osobom starszym.

  1. Dzieci

Niemowlęta mają niedojrzałe nerki i wrażliwe żołądki, stąd źle tolerują wodę bogatą w składniki mineralne. Wodę źródlaną poleca się do przygotowywania napojów oraz jedzenia, gdyż gotowanie nie wpływa na jej jakość i nie zmienia ona smaku potraw. Można ją zatem używać np. do rozcieńczania gotowych soczków i zupek dla niemowląt, gotowania, przygotowywania herbaty i kawy..

Dodatkowo, nasze wody charakteryzujące się niska zawartością sodu są odpowiednie w diecie dla dzieci.

Woda jest źródłem wapnia, który jest podstawowym budulcem naszego układu kostnego, zębów i paznokci. Każdy człowiek potrzebuje dziennie od 600 do 1200 mg wapnia, a największe zapotrzebowanie na ten składnik mają dzieci i młodzież.

  1. Ciąża

Kobietom w ciąży zaleca się picie wody mineralnej niegazowanej o małej zawartości sodu, gdyż mikroelementy w niej zawarte wpływają na rozwój płodu.

Woda dla kobiet w ciąży, poza pierwotną czystością, powinna charakteryzować się odpowiednią zawartością składników mineralnych.

Wody mineralne mogą zawierać również wiele składników, ale najcenniejsze to te, które najbardziej są potrzebne dla organizmu. Do nich należy magnez i wapń. Są to minerały niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży i warunkują prawidłowy rozwój płodu i dziecka.

Dziennie zapotrzebowanie na magnez wynosi około 300 mg, ale u kobiet w okresie ciąży zwiększa się o co najmniej 50%, dlatego należy sięgać po wodę mineralną, która zawiera magnez.

Wapń jest szczególnie potrzebny do budowy powstającego nowego organizmu w łonie matki. Jest nie tylko podstawowym budulcem układu kostnego, którego przyrost w tym okresie jest imponujący, ale także uczestniczy w przekazywaniu impulsów bioelektrycznych w procesie budowy całego organizmu dziecka. Jego niedobór powoduje osteoporozę, która ujawnia się w późniejszym wieku i krzywicę, którą widać o wiele wcześniej u dzieci. Często także u kobiet w czasie ciąży, przy niskiej podaży wapnia widoczne są skutki tego w postaci próchnicy i psujących się zębów, bo organizm czerpie z ich zasobów wapń do zaspokojenia zwiększonych potrzeb nie tylko w związku z tworzeniem się nowego organizmu, ale również dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie matki.

  1. Osoby starsze

Nasze wody o sumie składników mineralnych poniżej ok. 500 mg/l wspomagają pracę nerek oraz przeciwdziałają osteoporozie, zwłaszcza jeżeli osoby nie tolerują mleka, jogurtów i innych produktów mlecznych.

Spożywanie wody w ilości 2-3 litry dziennie pomaga zintensyfikować pracę nerek i zmusić je do większego wysiłku przy oczyszczaniu, a dodatkowo nie obciążać organizmu solami mineralnymi.

Nasze wody są odpowiednie również dla osób starszych, ze względu na zawartość jonów wapnia (profilaktyka przed osteoporozą) oraz jonów magnezu (ochrona mięśnia sercowego).

 

Parametry sensoryczne naszych wód…

1. Barwa – bezbarwna

2. Zapach – bez obcego zapachu

3. Odczyn wody pH 7,60-7,70

4. Utlenialność wód (ChZT – mg O2/dm3) 1,6-1,8

Utlenialność to wskaźnik mówiący o czystości wody, określający przybliżoną zawartość związków organicznych. Woda do spożycia, nie może mieć utlenialności wyższej niż 5 mg/l.

 

 
 
 
 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji o wykorzystywaniu plików cookie.

Zamknij